Daar sta je dan; bij de fokker. In je armen hou je de puppy vast waar je zolang van gedroomd hebt. De fokker geeft nog een berg aan informatie mee en je wordt overspoeld met het gevoel van liefde en blijdschap. Je rijdt naar huis toe; het huis dat je compleet hebt aangepast voor de komst van de pup. Binnen snuffelt de pup wat rond en leert hij rustig zijn nieuwe omgeving kennen. Het is prachtig. Je zit op een roze wolk, die welgeteld één uur duurt. Want de pup waar je zolang van gedroomd hebt, blijkt een echte ondeugd. HELP! Hoe voed ik een pup op?

De eerste dagen
We hebben boeken gelezen, urenlang informatie opgezocht op internet, we wisten alles over het ras en vroegen advies aan familie en vrienden die ook ooit een pup hadden. We waren goed voorbereid; dus wat kon er nou misgaan? Billie puppy 2

De eerste dagen met een pup in huis zijn… wennen. Ieder uur gingen we met Billie naar buiten, hij moest ten slotte zindelijk worden. Maar buiten waren er zoveel prikkels, dat hij 10 minuten ging snuffelen in plaats van zijn behoeftes te doen. Zodra we weer binnen waren ging hij recht voor onze neus op de grond plassen. Help?! Ook de benchtraining ging moeilijker dan verwacht. Billie wilde alleen in de bench als hij er zin in had, niet als het moest van ons. En daarnaast besloot Billie ook nog om ons hele interieur te slopen en al zijn speelgoed kapot te bijten. Hallo… We waren toch goed voorbereid? Wat deden we fout? Vanwege corona was er tijdelijk geen puppycursus, dus besloten we privélessen te boeken bij ons thuis.

Puppycursus
Wat blijkt? Eigenlijk waren we best wel goed bezig, aldus de hondeninstructeur. Maar geduld is een schone zaak. En laat ik nou nét iemand zijn die totáál niet geduldig is. Oefenen, oefenen en oefenen. Goed gedrag blijven belonen en “fout” gedrag zoveel mogelijk negeren. Ieder uur naar buiten gaan, net zo lang tot hij snapt dat het de bedoeling is dat hij buiten plast. En dat uiteraard direct belonen. Het werkte! Op een gegeven moment kwamen we in een mooi ritme terecht: eten, spelen, wandelen, slapen, eten, spelen, wandelen, slapen.

Genieten
Billie werd langzaam zindelijk en wij (of nouja, ik) werd een stuk relaxter. Ik had niet meer continu het idee dat ik een slechte “dogmom” was; ik zag immers dat Billie vooruitging. We genoten steeds meer van elkaar en van ons “nieuwe” leven met Billie erbij. Het feit dat Billie, nu bijna een jaar oud, nog steeds écht een ondeugd is en nog steeds streken uithaalt, vinden wij nu vooral erg grappig. Al blijft het enigszins vervelend dat hij de plinten van de grond trekt en al onze planten wil opeten ;).

Tips om de puppyfase door te komen
Mijn belangrijkste leerpunt is vooral: wees geduldig, geef niet op én stop met jezelf gek te maken! Door op internet verhalen te lezen van mensen van wie hun pup met 10 weken al zindelijk was, raakte ik alleen maar meer in paniek. Ik dacht echt dat het nooit goed zou komen (tikkeltje overdreven, misschien?). Maar we bleven consistent en gaven niet op. Waardoor onze terrorpup Billie, nu slechts “bad boy billie” is. Een hele vooruitgang, wat mij betreft!

Bekijk onze puppy producten hier