Zijn katten bang voor komkommers?

Bijna iedereen die wel eens random op internet scrolt of ‘serieus voor school/werk op internet bezig is’, komt op de één of andere manier altijd terecht bij YouTube kattenfilmpjes. YouTube video’s van schattige katten of Russische auto-ongelukken, daar blijft het algoritme opvallend vaak hangen.

Katten en komkommers

De ideale combinatie voor een goede YouTube of TikTok hit; katten laten schrikken van een komkommer. We selecteren een leuke kat, een verrassingselement en een grappige reactie, alle ingrediënten voor een leuk filmpje… of toch niet?

Er is toch een ruime periode geweest waarbij de band tussen katten en komkommers toch wat vreemd werd ervaren toen mensen reacties gingen filmen en posten op het internet. Het lijkt alsof de langwerpige groene duivels de katten extreem kunnen laten schrikken, zoals hier bijvoorbeeld te zien:

 

Maar zijn katten nou echt bang voor komkommers?

Meerdere wetenschappers en amateurspecialisten hebben zich over dit onderwerp gebogen. Conclusie; katten zijn niet zozeer bang voor komkommers maar er zijn een aantal mogelijke verklaringen voor het gedrag:

  • De komkommers worden vaak achter de kat gelegd op het moment dat ze aan het eten zijn. Ook al zijn het huiskatten, het blijven nou eenmaal jagers en die houden hun omgeving goed in de gaten als het om eten draait. Als er vervolgens ineens een vreemd voorwerp in de buurt is gelegd terwijl het dier druk bezig was met eten ontstaat een (soms traumatische) schrikreactie. Ze springen omhoog, verstijven of proberen de komkommer te verjagen.
  • Er zijn theorieën die beweren dat de lengte en kleur van de komkommer voor de kat een indicatie van een slang geven, waardoor het natuurlijke instinct een schrikreactie veroorzaakt.

Hoe dan ook…. Met een banaan kan hetzelfde gebeuren. Ondanks dat de filmpjes best grappige beelden opleveren is het niet verstandig dit uit te proberen op je kat. Katten zijn control freaks en houden niet van dit soort verassingen. Het veroorzaakt stress en als loving-caring cat mama wil je dat natuurlijk absoluut voorkomen. Stress is niet leuk, maar bij sommige katten kan het echt een trauma opleveren waardoor ze bijvoorbeeld niet meer op het ‘plaats delict’ willen eten vanwege een negatieve associatie. Laat je kat dus lekker rustig genieten van zijn eten.