Als je denkt aan op vakantie gaan met je trouwe viervoeter zal een tripje met de auto toch voor de hand liggen. Maar je kan ook veel verder weggaan als je besluit te gaan vliegen met de hond? Bij veel vliegmaatschappijen is het mogelijk om kleine huisdieren mee in de cabine te nemen. Zo lang het beestje maar veilig onder de stoel past. Ik hoor je denken, ja maar ik heb een middelgrote hond, dat past niet. Maar een vliegreis met je hond is niet onmogelijk als je een middelgrote of grote hond hebt.

In dit artikel gaan we het hebben over hoe vliegen met de hond in zijn werk gaat, wat je nodig hebt en wat de algemene regels zijn bij de vliegmaatschappijen.

De voorbereidingen

Het is natuurlijk erg belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Vliegen met de hond is een beste opgave en vraagt de nodige planning. Als allereerste is het belangrijk om even een bezoekje te brengen aan de dierenarts om zeker te weten dat de hond gezond genoeg is om een vliegreis te maken. Jouw dierenarts kan je
eventueel extra tips geven en eventuele medicatie tegen reisziekte of stress meegeven als dit de reis aangenamer zou maken voor je hond. Daarnaast is het van groot belang als je gaat vliegen met de hond dat hij of zij vaccinaties heeft gehad die nodig zijn en dat zijn paspoort en papieren in orde zijn. Laat als laatste ook nog even de chip checken of alle gegevens up to date zijn en pas deze aan indien nodig. Het laatste wat je wil is dat je hond mogelijk ontsnapt in het buitenland en dat het
telefoonnummer in zijn chip niet klopt.

Vliegen met de hond, hoe werkt dat?

We moeten bekennen dat de situatie rondom corona wel wat roet in het eten heeft gegooid voor mensen die willen vliegen met de hond. Steeds meer vliegtuigmaatschappijen hebben meer restricties en staan geen of minder honden toe in het ruim. De meeste vliegmaatschappijen geven je nog wel de mogelijkheid om te vliegen met de hond, als deze maar veilig en comfortabel in een reistas onder de stoel past. Houd er wel rekening mee dat er dus maar een paar huisdieren per vlucht mee kunnen en je dus wel ruim op tijd je tickets moet boeken.

Dit heb je nodig als je gaat vliegen met de hond.

Naast goede voorbereiding en een plekje voor jou en je hond aan boord van een vliegtuig heb je natuurlijk nog meer nodig. We lopen even door de basics;

Een reistas of cargo bench

Wanneer je hondje klein genoeg is om in een (katten) reistas onder de stoel te passen heb je natuurlijk een reistas nodig om te vliegen met de hond. Een zachte reistas is een stuk makkelijker als een hard plastic pet carrier. hondendraagtasOmdat deze net even wat makkelijker onder de stoel te krijgen is. Het assortiment zachte reistassen is erg groot en variëren van simpele rechthoekige tassen tot tassen met uit ritsbare zijcomponenten waarmee je de beweegruimte van je hondje kan verdrievoudigen. Wanneer je een grotere hond hebt die mee moet in het ruim heb je een extra grote hard plastieken cargo bench nodig waar de hond veilig mee in het ruim kan. Veel vliegmaatschappijen die het vliegen met de hond toelaten hebben strenge regels waar een reistas of cargo kennel aan moet voldoen. Dus controleer deze ook altijd goed zodat je niet voor onaangename verassingen komt te staan op het vliegveld.

Benieuwd naar onze collectie reistassen en transportboxen? Klik hier voor het assortiment. 

Een reiskussen

Als je gaat vliegen met de hond wil je natuurlijk dat hij wel comfortabel mee kan. Veel reistassen zijn voorzien van een comfortabele zachte bodem maar een cargo bench heeft dat niet. Als je je hond enkel een handdoekje meegeeft in een cargo kennel zal het beestje een verschrikkelijke ervaring hebben. Zorg voor een lekker
foam matras onderin waar hij of zij op kan liggen. Dit zal helpen de trillingen te verminderen tijdens het vliegen en voor wat demping zorgen tijdens het landen en opstijgen als je gaat vliegen met de hond.

Puppy pads

Ook als je hond zindelijk is het zeker verstandig om puppy pads mee te nemen. Natuurlijk moet je je hond goed uitlaten voordat je naar het vliegveld gaat en als het even kan nog voordat je naar binnen gaat en incheckt. Eenmaal binnen, kan je je hond alleen niet meer uitlaten, terwijl je lang van tevoren op het vliegveld aanwezig moet zijn. Als je jouw hond hebt geleerd op een puppy pad nog even zijn laatste behoeften te doen voordat jullie gaan boarden zal je hondje een stuk comfortabeler zijn tijdens de reis. En natuurlijk helpt het de kans op ongelukjes onderweg te verkleinen. Zorg dat je altijd een paar vuilniszakjes en babydoekjes mee hebt als je gaat vliegen met de hond om de puppy pads mee op te ruimen. Door een vuilniszakje binnenstebuiten te keren kan je een vieze puppypad makkelijk oppakken, dichtmaken en weggooien.

Een speeltje

Jij kent je hond het beste, neem zijn favoriete speeltje mee wanneer je gaat reizen met de hond zodat hij was rust heeft. Als je weet dat je hond gaat kauwen als hij gestrestst is, zorg dan dat hij iets heeft om op te kauwen zodat hij niet aan de tas, het kussen of zijn eigen poten begint. Als ze iets bij zich hebben wat bekend is om mee te spelen of op te kauwen werkt dat ook stres verlagend voor je huisdier. Let wel op voor een hond die meegaat in het ruim hebben sommige vliegmaatschappijen de regel dat er geen speeltje mee mag in het ruim om veiligheidsredenen. Check dat altijd.

Thundershirt

Als laatste willen we nog even het thundershirt aanstippen op dit lijstje van handige items voor als je gaat vliegen met de hond. Een thundershirt doet namelijk niet alleen wonderen voor vuurwerkstress bij de hond tijdens oude en nieuw. Deze kunnen ook enorm helpen om de hond te kalmeren tijdens de vlucht.

De algemene regels van vliegmaatschappijen

Nederlandse vliegmaatschappijen zoals KLM en Transavia laten honden toe in de cabine. Bij hun geld dat de tas met het huisdier onder de stoel moet passen, de tas niet groter mag zijn dan 40 x 30 x2 4cm en met huisdier en al samen maximaal 8 kilo mag wegen. Daarnaast moet de tas volledig afsluitbaar zijn en voorzien zijn van
goede ventilatie en kijkmogelijkheden. Voor huisdieren in het ruim geld dat de cargo bench groot genoeg moet zijn dat je hond erin kan liggen, staan, zitten en zich gemakkelijk om moet kunnen draaien. Hij moet van hard plastic of glasvezel gemaakt zijn. Wanneer je hond mee mag in het ruim van een vliegtuig is dat in een speciaal deel van het ruim welke verwarmd is en voorzien is van klimaat- en drukbeheersing. Een cargo kennel mag niet groter zijn dan 102 x 69 x 76 cm en daarbij moet je altijd 4 tie-wraps meenemen om de deur extra goed dicht te maken voor de veiligheid als je gaat vliegen met de hond.

Daarnaast zijn er regels voor stomneuzige dieren zoals pugs, pekineesjes, frenchies en Perzische katten. Deze mogen niet in het ruim vervoerd worden omdat dit gevaarlijk kan zijn voor ze.

Bij deze maatschappijen mag je hond mee in het vliegtuig;

Air Europe
Air France
Alitalia
American Airlines
British Airways
Brussels Airlines
Corendon
Delta
Easyjet
Finnair
Lufthansa
Pegasus Airlines
Ryanair
Transavia
TUIfly
Vueling

Voor de volledige lijst van alle vliegmaatschappijen waar mee je kan vliegen met de hond, kan je onder andere terecht op skycanner.nl. Hier vind je ook een overzicht van kosten en de regels per vliegmaatschappij.

Zijn er landen waar ik niet heen kan vliegen met de hond?

Sommige landen zijn niet mogelijk om te bezoeken samen met je huisdier. Dit komt doordat niet alle luchthavens het vervoeren van dieren toelaat. Hieronder vind je enkele landen waar je niet heen kan reizen met een huisdier.

Verenigd Koningkrijk
Ierland
Ijsland
Schotland
Verenigde Arabische Emigraten
Chambéry

Met een goede voorbereiding en het goed nakijken van de regels van de vliegmaatschappij is het dus zeker mogelijk om te vliegen met je hond.